LUTAKKO LIEKEISSÄ KASVAA KAKSIPÄIVÄISEKSI JA KANSAINVÄLISEMMÄKSI

Vaihtoehtomusiikkiin keskittyvä Lutakko Liekeissä –festivaali järjestetään yhdeksättä kertaa 29.-30. elokuuta. Kaksipäiväiseksi kasvavan festivaalin ohjelma pitää sisällään enemmän ulkomaisia esiintyjiä kuin kertaakaan aiemmin. Kahdella lavan pienfestivaalilla nähdään muun muassa yhdysvaltalainen hardcore-yhtye Catharsis sekä ruotsalaiset hiphopryhmä Looptroop Rockers ja postpunkkia soittava INVSN. Norjasta mukana ovat alternative metal –yhtye Wolves Like Us Us sekä punkbändi Honningbarna. Garage rockia ja doom metallia yhdistävä Satan’s Satyrs Yhdysvalloista rikastuttaa myös Liekkien kansianvälistä tarjontaa. Kotimaista osaamista esittelevät esimerkiksi Pää Kii, SMC Lähiörotat ja Ghost Brigade.

Vuonna 1994 perustettu Catharsis ehti ennen lopettamistaan vuonna 2002 julkaista kaksi albumia ja keikkailla ahkerasti ympäri maailmaa. Catharsiksen intohimoisessa hardcoressa kuuluu vaikutteita useista eri musiikkityyleistä aina extreme metallista jopa reggaeen, livekeikoilla ja levyillä luotu vahva kulttimaine onkin levinnyt myös punkpiirien ulkopuolelle. Bändi on tunnettu myös poliittisesta aktivismistaan. Sen jäsenet ovat läheisesti kytköksissä CrimethInc-organisaatioon, joka on muun toimintansa ohella myös julkaissut Catharsiksen levyjä. Catharsis palasi keikkalavoille yllättäen tammikuussa 2013 yhtyeen koko loppuunmyydyn tuotannon niputtavan kokoelmaboxin julkaisun kunniaksi. Paluu otettiin innolla vastaan, myös kokoelma myytiin nopeasti loppuun ja kesällä bändi nähtiin lyhyellä Euroopan kiertueella, jolloin bändi nousi lavalla muun muassa yhtenä Fluff Festin ja Ieperfestin pääesiintyjänä. Pohjoismaihin kiertue ei tuolloin ulottunut, mutta nyt bändi nähdään Suomessa 13 vuoden tauon jälkeen.

Jo reilun parinkymmenen vuoden ikään ehtinyt Looptroop Rockers on yksi Ruotsin suosituimmista hiphop-yhtyeistä ja kyseisen genren tunnetuin ruotsalainen edustaja maan rajojen ulkopuolella. Kantaaottavista yhteiskunnallisesti arkoja aiheita kaihtamattomista lyriikoistaan tunnetun yhtyeen kappaleet ovat pääasiassa englanninkielisiä, vaikka bändin viimeisin albumi onkin viime vuonna julkaistu ruotsinkielinen ”Mitt hjärtä är en bomb”. Lutakossa ja Jyväskylässä yhtye on nähty aiemmin kahdesti, vuosina 2003 ja 2005, tuolloin vielä lyhyemmällä Looptroop-nimellä. Yhtyeen tunnetuin jäsen Promoe on nähty Lutakossa myös soolona, viimeksi neljä vuotta sitten.

Refusedin laulaja Dennis Lyxzénin perustama INVSN vaihtoi Refusedin vuoden 2012 menestyksekkään comeback-kiertueen jälkeen kielen ruotsista englantiin. Englanninkielinen INVSN-albumi julkaistiin syksyllä Yhdysvalloissa Razor&Tie-yhtiön toimesta ja se veikin bändin keikoille myös Atlantin tuolle puolen ja lukuisiin Euroopan maihin. Ruotsinkielinen Invasionen esiintyi muun muassa Jyväskylän Musta Kynnys-ravintolassa kaksi vuotta sitten, mutta tuore INVSN-inkarnaatio keikkailee Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. INVSNin musiikissa voi kuulla kaikuja Joy Divisionin ja The Curen kaltaisista postpunkin suurnimistä ja siitä voi löytää yhtäläisyyksiä myös tuoreempiin tapauksiin The XX:stä Soft Mooniin. Oman vivahteensa bändin sointiin tuo sen muusikoiden punk-menneisyys, Refusedin lisäksi jäsenillä on taustaa mm. bändeistä The (International) Noise Conspiracy, D.S.-13 ja Masshysteri.

Wolves Like Usin musiikkia kuvailtaessa on mainittu nimiä Baronessista Hot Water Musiciin ja Afghan Whigsiin. Prostethic Records julkaisi bändin toisen albumin ”Black Soul Choir” helmikuussa. ”Lo-fi garage doom”-yhtye Satan’s Satyrs julkaisi myös vastikään toisen albuminsa, joka puolestaan kantaa nimeä ”Black Souls”. Satan’s Satyrsin ilmaisussa ”Electric Wizard kohtaa Black Flagin”. Liekkien kuudes ulkomaan kiinnitys, Honningbarna, voidaan niputtaa raivokkaan live-energiansa ja myös osittain musiikillisten yhtäläisyyksien johdosta samaan pakettiin maanmiestensä Turbonegron ja Kvelertakin kanssa. Bändin sellolla maustettu punkrock onkin saavuttanut suosiota mm. Turbonegron kansainvälisen Turbojugend-faniklubin keskuudessa.

Myös Liekkien kotimainen tarjonta on monipuolista. Suomen tämän hetken suosituin punkrockyhtye Pää Kii tekee Liekeissä yhden harvoista kesän keikoistaan ja metalliyhtye Ghost Brigade esittelee kotiyleisölleen mm. tulevan levynsä materiaalia uudistuneella kokoonpanolla. Junon, Avionin Prinssin, Erä-Koiran ja Thono Slowknown muodostama rapryhmä SMC Lähiörotat nähdään Jyväskylässä ensimmäistä kertaa kuten myös stoner/doom-yhtye Tombstoned. Laineen Kasperi & Palava Kaupunki joutui perumaan viime kesän Lutakko Liekeissä –keikkansa ja saapuu nyt paikkaamaan menetyksen. Liekkien vahvan rap-tarjonnan täydentää Paperi T & Khid. Festareilla nähdään myös psykedeelistä black metallia soittava Oranssi Pazuzu sekä jyväskyläläislähtöinen, nykyään osittain berliiniläinen hardcore/thrash-bändi Delta Force II.

Lutakko Liekeissä –ohjelma täydentyy vielä muutamalla nimellä toukokuun aikana. Tanssisali Lutakossa ja sen pihalla järjestettävän festivaalin ennakkoliput tulevat myyntiin kun koko ohjelma on julkaistu.


LUTAKKO LIEKEISSÄ 2014

Ajankohta: pe-la 29.-30.8.
Paikka: Tanssisali Lutakko ja Lutakon piha, Jyväskylä
Varmistuneet esiintyjät: CATHARSIS (US), LOOPTROOP ROCKERS (SE), WOLVES LIKE US (NO), INVSN (SE), SATAN'S SATYRS (US), HONNINGBARNA (NO), PÄÄ KII, SMC LÄHIÖROTAT, GHOST BRIGADE, LAINEEN KASPERI & PALAVA KAUPUNKI, PAPERI T & KHID, TOMBSTONED, ORANSSI PAZUZU, DELTA FORCE II
Ikäraja: Ei ikärajaa / Rajatut anniskelualueet K-18
Järjestäjä: Jyväskylän elävän musiikin yhdistys Jelmu ry
Ennakkoliput: Lippujen hinnat julkaistaan samalla kuin lopullinen ohjelma. Ennakkomyynti alkaa toukokuun aikana Lutakon nettikaupassa www.jelmu.net sekä Tiketissä

Lutakko Liekeissä
Tanssisali Lutakko
Lutakonaukio 3
40100 Jyväskylä
info@jelmu.net
www.lutakkofestival.com
www.facebook.com/lutakkofestival