Alvar Aalto, Matti Nykänen, Jelmu… Vuoden 2020 Jyväskylä-mitali luovutettiin Tanssisali Lutakolle ja Lutakon keikat järjestävälle Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys Jelmulle

Jyväskylän kaupungin vuosittain luovuttama Jyväskylä-mitali luovutettiin Tanssisali Lutakolle ja Lutakon keikat järjestävälle Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys Jelmulle. Koronan vuoksi tilaisuuteen ei voinut osallistua yleisöä, mutta tänään julkaistulla videolla Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela sekä kaupunginjohtaja Timo Koivisto onnittelevat vuoden 2020 mitalin saajaa. Lisäksi videolla Jelmu ry:n toiminnanjohtaja Jonna Paananen kertoo tunnelmat palkinnon saatuaan. Videon voi katsoa osoitteessa: https://youtu.be/sSao719CF7w

Päätöksen vuoden 2020 Jyväskylä-mitalin luovuttamisesta Tanssisali Lutakolle ja Jelmulle teki Jyväskylän kaupunginhallitus jo alkuvuonna 2020. Päätöksen jälkeen koronatilanne esti kuitenkin Jyväskylän perinteisen syntymäpäiväviikon juhlallisuuksien järjestämisen ja siten palkinnon luovuttaminen päätettiin siirtää uudenvuoden vastaanoton yhteyteen. Kun sekin peruuntui, palkinto päätettiin luovuttaa Keski-Suomen Museolla päättyneen Lutakko-näyttelyn lopuksi Jelmu ry:n toiminnanjohtaja Jonna Paanaselle ja ohjelmistovastaava Raine Pulkkiselle.

 

Jyväskylä-mitalin myöntämisen perusteet

 

Kaupunginhallitus perusteli yksimielistä valintaansa seuraavasti: Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys (Jelmu) ry:n toiminnan tavoitteena on luoda edellytyksiä musiikin ja muun omaehtoisen kulttuurin harrastamiselle Jyväskylässä ja koko maassa sekä valvoa näiden harrastajien etuja. Yhdistyksen toimintatavoissa otetaan huomioon ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisuus. Toimintatapojen valinnassa pyritään kestävään kehitykseen, sosiaalisen hyvinvoinnin ja työllisyyden kannalta edullisiin ratkaisuihin.

 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia, kursseja, koulutusta ja muuta jäsenistölle suunnattua valistustoimintaa, harjoittaa tiedotustoimintaa yhdistyksen tunnetuksi tekemiseksi, järjestää konsertteja ja tilaisuuksia, harrastaa bändivaihtoa ja muuta yhteistoimintaa muiden paikkakuntien vastaavien yhdistysten kanssa ja toimii yhteistyössä jyväskyläläisten ja muiden musiikkiyhdistysten kanssa.

 

Jelmu täytti 30 vuotta vuonna 2020. Yhdistys järjestää vuodessa noin 130 keikkaa tai konserttia, joista useat ovat loppuunmyytyjä. Vuodessa yhdistys tavoittaa noin 50 000 hengen yleisömäärän. Jelmu ry:n toiminta perustuu vapaaehtoistoimintaan ja vuosittain noin 100 vapaaehtoista osallistuu mm. konserttien järjestämiseen. Toimintaa pyörittävät vapaaehtoiset ovat hyvin sitoutuneita ja toiminta on ammattimaista.

 

Jelmu ry ja Tanssisali Lutakko ovat valtakunnallisesti tunnettuja ja arvostettuja myös esiintyjien keskuudessa. Tanssisali Lutakko on arvoitu Suomen kolmen tärkeimmän rockklubin joukkoon. Jyväskylä on tunnettu opiskelija- ja tapahtumakaupunki, joten Jelmu ry:n toiminta on tärkeä osa Jyväskylän kaupunkikulttuuria.

 

Jelmu ry osallistuu Jyväskylän kulttuurikentän kehittämishankkeisiin ja -toimintaan sekä tuo kokemuksensa ja kontaktinsa muiden tapahtumanjärjestäjien sekä vapaaehtoistoiminnan käyttöön. Jelmu järjestää keikkoja myös alaikäisille. Lisäksi Jelmu nosti kiistellyn kiinteistön ahkeraan käyttöön ja tarjoaa mm. treenitiloja taiteilijoille.

 

Tanssisali Lutakko ja Jelmu ry vahvistavat Jyväskylän myönteistä tunnettuutta ja koko kaupungin brändiä nuorekkaana, suvaitsevana ja osallistavana kaupunkina.

 

Jyväskylä-mitalin taustaa

 

Kaupunginvaltuuston 24.10.1966 perustama Jyväskylä-mitali on tunnustus erityisen merkittävistä ansioista Jyväskylän hyväksi. Ensimmäinen Jyväskylä-mitali myönnettiin akateemikko Alvar Aallolle vuonna 1967. Normaalisti mitaleita luovutetaan 1 vuodessa, mutta kaikkina vuosina mitalia ei ole myönnetty. Aiemmat Jyväskylä-mitalin saajat ovat:

 

1967 Alvar Aalto, akateemikko, professori

1967 Kalle Heinonen, kauppaneuvos

1967 Eino Palander, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

1968 Reino Pöyhönen, kaupunginsihteeri

1970 Ahti Karjalainen, kapellimestari

1972 Päivö Oksala, professori

1973 Veikko Hyytiäinen, varatuomari

1974 Veli Järvinen, kaupunkineuvos

1977 Matti Koivunen, kunnallisneuvos

1977 Mauno Salojärvi, kauppaneuvos

1977 Elli Särkkä, liikunnanohjaaja, liikuntatieteiden tohtori h.c.

1982 Sirkka Valjakka, museonjohtaja

1982 Pekka Nykänen, työsuojelutarkastaja

1982 Helka Rantanen, lastenhuollontarkkailija

1983 Antti Lehtinen, professori

1988 Matti Nykänen, olympiavoittaja

1998 Jaakko Lovén, kaupunkineuvos

2000 Pentti Sahi, kaupunginhallituksen puheenjohtaja

2007 Göran Schildt, filosofian tohtori

2008 Kauko Sorjonen, kotiseutuneuvos

2009 Aino Sallinen, rehtori

2010 Tommi Mäkinen, ralliautoilija

2011 Erkki Laatikainen, päätoimittaja, professori

2012 Jussi Jäppinen, FT, graafinen suunnittelija

2013 Mieskuoro Sirkat

2014 Ilkka Halinen, arkkitehti

2016 Valmet Rautpohjan tehdas

2017 Erkki Fredrikson, kamarineuvos

2018 Jyväskylän Kenttäurheilijat ry

2019 Jyväskylä Sinfonia

2020 Tanssisali Lutakko – Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys (Jelmu) ry

 

Video palkinnon luovutuksesta osoitteessa: https://youtu.be/sSao719CF7w