Pekka Laine & The Enchanted + Tinyhawk & Bizzarro

torstai, 17.10.2024 - Lutakko

Osta lippu

Satori Disco Guitar-kiertue on ihmeellinen trippi

Pekka Laine & The Enchanted
Tinyhawk & Bizzarro

Kun suomalaisen instrumentaaliskenen kaksi kuumaa nimeä yhdistää vimmansa, tuloksena on yksi syksyn kiinnostavimmista live-kattauksista. Muusikko-toimittaja Pekka Laineen luotsaama lumottu kuusikko juhlistaa syyskuussa ilmestyvää Pekka Laine & The Enchanted in Slumberland-albumiaan syöksymällä soivaan avaruusseikkailuun Teosto-palkitun instrumentaalisensaatio Tinyhawk & Bizzarro:n kanssa. Luvassa on sielun täydeltä hiekka-aavikoilta sateisen Tokion kautta Kalifornian rannoille ja hippiniityille ja sieltä kauhuelokuvalavasteiden kautta vieraisiin tähtiin kiirivää kitaraa. Rautalanka. Psykedelia. Hikinen tanssilattia. Kaikki käy. Näissä pirskeissä diskoillaan ja kitaroidaan huolella.

PEKKA LAINE & THE ENCHANTED

Pekka Laine elää kaksoiselämää. Päivisin hän on arvostettu Yleisradion musiikkitoimittaja, joka suosituissa radio-ohjelmissaan ja televisiodokumenteissa myllää populaarikulttuurin syövereissä. Sitten on se hämärämpi puoli eli kitaristi ja musiikintekijä Pekka Laine. Kulttimainetta nauttivan The Hypnomen-yhtyeen primus motorina Laine on 1990-luvulta asti tehnyt villisti kuplivaa instrumentaalimusiikki. Kitaralegenda Esa Pulliaisen rohkaisemana ja yllyttämänä syntyi soolodebyytti The Enchanted Guitar of Pekka Laine vuonna 2021. Levy on rakkaudentunnustus lumotulle soittimelle, sähkökitaralle ja sen kosmisille kaiuille.

Seuraava askel oli vääjäämätön. Maaginen mielikuvitusmatka on vietävä live-yleisön eteen ja syntyi Pekka Laine & The Enchanted. Kuusimiehisessä unelmayhtyeessä kokemus ja näkemys kohtaavat nuoruuden vimman, kun indie- konkarit ja uuden polven tyyliniekat hyppäävät saman raketin kyytiin. Livesovituksina Laineen instrumentaalisävellykset tarjoavat mielikuvitusmatkailua koko rahalla. Luvassa on psykedeelisiä rantalomakokemuksia, jännittäviä hetkiä länkkärimaisemissa, pikapyrähdyksiä avaruuteen ja surrealistisia seikkailuita.

Pekka Laine & The Enchanted on:

Pekka Laine – kitara
Tommi Pietiläinen – kitara
Topias Tiheäsalo – kitara
Toni Liimatta – koskettimet
Väinö Karjalainen – basso
Mooses Kuloniemi – rummut

TINYHAWK & BIZZARRO

Jenni Kinnuselle sähkökitara on enemmän kuin pelkkä soitin. Tinyhawk & Bizzarro-yhtyeen pääsolistin ja säveltäjän käsissä kitara on avaruusraketti ja portti estoitta tanssivan mielikuvituksen maailmaan. Rosita Luu-yhtyeen kitaristina suomalaisen indiepopin äänimaisemaa herkkävaistoisella tyylikkyydellään rikastuttanut Kinnunen ei ole tarponut tavanomaisimpia polkuja soittajana ja se kuuluu. Hänen soitossaan ja sävellyksissään soi oma ääni.

Vuosia kyteneet unelmat ja visiot omasta musiikista vaativat oikeat liittolaiset päästäkseen lentoon. Vastaus löytyi Savosta. Kitaristi Markus Väisäsen vuosia luotsaama Bizzarro-trio oli valmiiksi täsmälleen oikealla aaltopituudella operoiva, värisävyt ja rytmit hallitseva oikea bändi. Kevät-talvella 2022 palaset asettuvat oikeaan asentoon, vaivattomasti, jopa maagisen oloisesti. Väisäsen kitara on telepaattisessa yhteydessä Jenni Kinnusen soittoon ja basso-rumpu-pari Teemu Aho ja Jaakko Pöyhönen luo jykevän perustan kitaroiden liihottelulle. Kinnusen mielen sopukoissa pyörinyt musiikki oli selvästi tarkoitettu tämän yhtyeen soitettavaksi!

Tinyhawkin kitarainen maailma on täynnä seikkailua, silmissä viliseviä maisemia ja sukelluksia yllättäviin tilanteisiin. Eletty ja koettu muuttuu musiikiksi. Flamencon tanssillinen totaalisuus. Klassisen kitaran espanjalaiset klassikot. Ghibli-animaatioista roihahtanut hullu rakkaus japanilaiseen kulttuuriin. Beatles-Black Sabbath-Jay Reatard-Grimes-akselilta rehottava ennakkoluuloton musiikkihulluus. Savolaisuus. Sielunsukulaisuus Khruangbin psykedeelisen funkyyn mielikuvitusetnoon. Massiiviset kitaravallit. Sekopäinen euforia diskon tanssilattialla. Melankolian syvä lämpö. Kaikki tämä kuuluu Tinyhawk & Bizzarron musiikissa, jossa olennaisinta on tuntemisen kokemus. Sillä luodaan yhteyksiä kaikkiin ulottuvuuksiin.

Rohkea ja tuore ote kitarainstrumentaalimusiikkiin ei ole jäänyt huomaamatta. Tinyhawk & Bizzarron debyytti ”Nekorok” sai riemastuneen vastaanoton suomalaisen musiikkimedian kovilta konkareilta syksyllä 2023. Helsingin Sanomien Ilkka Mattilan mukaan ” yhtyeen esikoisalbumi Nekorok kuulostaa raikkaalta tuulelta, joka puhaltaa pölyt pois ullakolle turvaan talletetusta suomalaisesta sähkökitaramusiikista.” Yleisradion Susanna Vainiola ihastui ”kitaralla kerrottuihin tarinoihin”. Arttu Seppänen totesi Keskisuomalaisessa Tinyhawk-debyytin olevan ”yksi tämän syksyn ilahduttavimpia kotimaisia albumeja.”

Tinyhawk & Bizzarro on palkittu tammikuussa 2024 ”Vuoden tulokas” -palkinnolla Indie Awardseissa ja voitti arvostetun Teosto -palkinnon huhtikuussa 2024.

Tilaa Lutakon uutiskirje

Tilaa uutiskirje ja pysy ajantasalla tulevista keikoista ja muista tapahtumista, tarjouksista ja muista uutisista! Postia tulee keikkakauden aikana yleensä kerran viikossa.

Tilaa uutiskirje!

Siirry takaisin sivun alkuun