The Holy, Virta, NYOS

Saturday, 16.3.2024 - Lutakko

Buy ticket

The Holy nähdään maaliskuussa Suomen kattavalla levynjulkaisukiertueella, Jyväskylän Lutakossa samana iltana esiintyvät myös Virta ja NYOS, joilta kummaltakin on juuri tullut uusi albumi

THE HOLY

Ympäri maailmaa kiertänyt The Holy tuo mukanaan sävykästä, pohjoismaista melankoliaa post-punkin, Springsteenin ja krautrockin voimin. Ajattomien analogisten syntetisaattorien, kiehtovien rumpukomppien ja raapivien kitaran avulla The Holy luo mukavuusaluetta haastavaa musiikkia. Yhtyeen debyyttialbumi Daughter keräsi laajaa huomiota ja kiitosta niin kotimaisella kuin kansainväliselläkin kentällä ja nappasi Helsingin Sanomien arvioinnista komeat neljä tähteä sekä Emma -ehdokkuuden ‘Kriitikoiden valinta’ kategoriassa. Äärimmäisen intensiivisenä livebändinä tunnettu The Holy on keikkaillut muun muassa Sziget, Eurosonic ja Iceland Airwaves-festivaaleilla. Yhtyeen kolmas albumi Ländmark on huolella työstetty kokonaisuus, jonka prosessi on yhtyeen mukaan auttanut bändiä kasvamaan sekä yksilöinä, että yhtyeenä. The Holy tunnetaan pohjoismaisesta melankoliastaan, erittäin räjähtävistä live-esiintymisistään ja epätavallisesta bändikokoonpanosta, johon kuuluu kaksi rumpalia.

VIRTA

Erik Fräkin, Antti Hevosmaan ja Heikki Selamon muodostama VIRTA tunnetaan elämyksellisistä keikoistaan sekä omintakeisesta äänipaletistaan, jota on vaikea ahtaa yhteen tyylilokeroon. Bändin uniikki tapa yhdistellä ambienttia elektronista musiikkia pohjoismaiseen jazzperinteeseen, post-rockiin ja psykedeliaan on vailla vertaansa. Viime vuosien ajan VIRTA on käynyt läpi metamorfoosia, jonka seurauksia lokakuussa 2023 julkaistu Horros-albumi (Svart Records) heijastaa. Vuonna 2011 Kuopiossa perustettu, sittemmin helsinkiläistynyt trio on laajentanut äänipalettiaan uusin instrumentein ja suomenkielisin vokaalein. Tulevalla albumillaan bändi jatkaa musiikillista tutkimusmatkaansa yhä syvemmälle hämärän rajamaille. Yhtyeen aiemmat julkaisut Hurmos (Svart Records, 2016) ja Tales From the Deep Waters (Tourist Information, 2012) keräsivät julkaisuvuosinaan paljon kiitosta kriitikoilta ja yleisöltä. Rumba nimesi vuoden 2019 Jazzfemmalla palkitun yhtyeen “tulevaisuuden kulttibändiksi” ja Savon Sanomat “sukupolvensa suunnannäyttäjäksi”.

NYOS

Jyväskyläläinen avantgrade noise rock -duo NYOS julkaisi lokakuussa 2023 kuudennen albuminsa Waterfall Cave Fantasy, Forever. Levyn julkaisi edeltäjänsä tapaan maineikas berliiniläinen Pelagic Records. Levynjulkaisukiertue vei bändiä jälleen ympäri Eurooppaa, mutta kotikaupungin levynjulkaisukeikka on ohjelmassa vasta maaliskuussa 2024. Tonehaven-studion äänivelhonakin tunnettu leedsiläislähtöinen kitaristi Tom Brooke ja Jyväskylän punkympyröissä marinoitunut rumpali Tuomas Kainulainen perustivat NYOSin 2012 ja ensiteos Vltava näki päivänvalon 2015. Sen jälkeen bändin math rockia, free jazzia, noisea ja post rockia yhdistelevää ilmaisua on livenä saatu todistaa enemmän ulkomailla kuin Suomessa, mutta onneksi edes harvoin ehditään myös kotikonnuille näyttäytymään.

Back to top